JAHITAN PAKAIAN WANITA(TAHAP 1)
PENGENALAN ASAS JAHITAN TANGAN
1. Untuk
memulakan sebarang mata jahitan pada dua lapisan fabrik,cucuk jarum menebusi
lapisan dan kelurkan untuk mata jahitan pertama.Tingalkan hujung benang yang
pedek di dalam lapisan fabrik.
2. Mulakn
dengan dua mata jahitan kia pada selapisan fabrik.
3. Untuk
menyambung selembar benang baru ,susupkan benang di mata jahitan yang sudah
dijahit .
4. Untuk
mematikan mata jahit ,buatkan dua mata jahitan di atas mata jahitan yang akhir
dan cucukkan jarum di Antara lapisan-lapisan fabrik dan potong berdekatan
dengan fabrik.
6. Sebelum benang dipotong dekat dengan
fabrik.
JENIS-JENIS JANITAN TANGAN
Gambarajah :Tempat isi barang
1 Jahitan Kia
Gambarajah 1 – Jenis Jahitan Kia
Gambarajah :Tempat isi barang
1 Jahitan Kia
Gambarajah 1 – Jenis Jahitan Kia
Gambarajah 2 – Jenis Jahitan Jelujur Halus
3 Jahitan Sembat
Gambarajah 4 –
Jahitan Lili Ubi
5 Jahitan Lubang Butang
Gambarajah 5 - Jahitan Lubang Butang
6 Jahitan Silang Pangkah
Gambarajah 5 - Jahitan Lubang Butang
6 Jahitan Silang Pangkah
Gambarajah 6 – Jahitan Silang Pangkah
7 Jahitan Insang Pari
v Tidak memakai pakaian yang terlalu longgar
v Memakai kasut yang bertutup
v Tidak memakai skit dan kain
v Gunakan peralatan dengan betul
v Alat –alat yang tajam tidak boleh disimpan di dalam poket
v Elakkan daripada lantai berminyak
v Peralatan yang sudah digunakan hendaklah disimpan ditempat asal
v Peralatan yang tidak digunakan hendaklah dibuang
Gambarajah: Penetas
Gambarajah : Sniper
MENGAMBILUKURAN BADAN
PENGENALAN MENGAMBIL UKURAN BADAN
v Apabila mengambil ukuran seelok-ekoknya biarlah
memakai pakaian yang ringkas ataupun nipis serta tidak mempunyai banyak
gelembung kerana ini akan membuatkan ukuran tidak tepat.
v Ikatkan pita atau tali di keliling pinggang untuk
memadan garisan pinggang yang sebenarnya. Janganlah mengukur terlalu ketak
ataupun terlalu longgar.
v Elakkan daripada menguna pita ukur yang memberi
atau mengecut.Ulangkan mengambil ukuran dua atau tiga kali untuk mengelakkan
kekeliruan dan juga untuk mendapatkan ukuran yang lebih tepat.
v Setiap orang dikurniakan mempunyai bentuk badan
yang berbeza antara satu sama lain.
v Pelbagai kaedah atau cara untuk mengambil ukuran
badan setiap individu bergartung kepada kepakaran dan kemahiran seseorang
v Mengambil ukuran badan yang betul dan tepat
dengan mematuhi semua peraturan yangditetapkan adalan sangat penting untuk
mendapatkan pola asas yang betul semasa mendraf.
v Menhasilkan pakaian yang padan, elok, menarik dan
selesa dipakai.
1 LEHER
Ø Ukur keliling pangkal leher
dan masukkan 1 jari untuk kelonggaran
2 BAHU
Ø Ukur dari bahu kanan ke bahu kiri.
Ø Ukur dari pangkal leher
hingga ke hujung bahu.
3 KELILING
DADA
Ø Ukur keliling dada pada bahagian yang paling tinggi
dihadapan dan belakang
Ø Ukur keliling dada di bahagian dada yang paling besar
sekali melalui mercu dan masukkan 1 jari untuk kelonggaran.
4 KELILING PINGGANG
Ø Ukuran keliling pinggang dibahagian yang telah diikat dengan tali atau pita ukur yang lain
5 KELILING PUNGGUNG
Ø Ukuran keliling punggung dibahagian yang paling besar
sekali
Ø Ukur bahagian punggng yang besar, ukur bermula dari
pinggang ke bawah kemudian ukur keliling punggung dan masukkan 1 jari untuk
kelonggaran
6 LABUH BAJU
Ø Ukur dari tulang tengkuk ke paras labuh yang
dikehendaki.
Ø Ukur dari tulang kecil di belakang tengkuk ke paras
labuh yang dikehendaki
Ø Ukur dari leher ke labuh baju yang perlu di paras
lutut untuk baju labuh ukur dari leher belakang ke hujung labuh baju yang
perlu.
7 LABUH LENGAN
Ø Bengkokkan tangan,ukur dari garis sendi tulang bahu ke
pergelangan tangan.
Ø Ukur 3 bahagian dari bahu ke hujung tangan,dari dahu
ke siku dan keliling siku.
Ø Dari hujung bahu melalui siku ke paras pergelangan
tangan.
8 LABUH TENGAH BELAKANG
Ø Ukur dari tengkuk ke garis pinggang
Ø Ukur dari tulang kecil di belakang tengkuk hingga ke
paras pinggang.
9 BAHU KE MERCU
Ø Ukur dari pangkal bahu ke mercu dada
Ø Dari tengkuk belakang ke mercu.
10 MERCU KE MERCU
Ø Ukur dari mercu kanan ke mercu kiri.
Ø Ukur dari sambung tangan kiri ke sambung tangan kanan
v Ukuran badan perlu diambil oleh orang lain
v Pelajar perlu berdiri tegak semasa
ukuran diambil
v Tanda kedudukan pinggang dengan
mengikut tali atau reben
v Ukuran jangan terlalu ketat atau
longgar
v Pakai kasut yang sesuai
v Ukuran yang tepat memasukkan 2 jari
dalam setiap ukuran
v Catatkan ukuran yang telah diambil
v Catatkan ukuran yang telah diambil
JENIS-JENIS POLA
1 Pola Bahagian Badan Hadapan
2 Pola Bahagian Badan Belakang
3 Pola Tangan
4 Pola Seluar
5 Pola Kain
No 1 dan 2
Gambarajah : Potong kain
No 3
Gambarajah : Keruk leher
CARA MEMBUAT BAJU KURUNG
- Mula sekali potong kain
- Potong keruk leher dan jahit mesin keliling leher
- Cantumkan kekek dan lengan Kekek/Pesak
- Cantumkan pesak dan kekek
- Jahit lengan dan camtumkan dengan hujung kekek
- Jahit sisi baju dan cantumkan dengan pesak
- Bawah baju kurung jahit 1 inci
- Kemasan leher jahit karipap dan mata lalat
Gambarajah : keliling leher
Gambarajah:Mencamtum baju kurung
Gambarajah : Cara memotong baju kurung
1 Pola Bahagian Badan Hadapan
2 Pola Bahagian Badan Belakang
3 Pola Tangan
4 Pola Seluar
5 Pola Kain
No 1 dan 2
Gambarajah : Potong kain
No 3
Gambarajah : Keruk leher
CARA MEMBUAT BAJU KURUNG
- Mula sekali potong kain
- Potong keruk leher dan jahit mesin keliling leher
- Cantumkan kekek dan lengan Kekek/Pesak
- Cantumkan pesak dan kekek
- Jahit lengan dan camtumkan dengan hujung kekek
- Jahit sisi baju dan cantumkan dengan pesak
- Bawah baju kurung jahit 1 inci
- Kemasan leher jahit karipap dan mata lalat
Gambarajah : keliling leher
Gambarajah:Mencamtum baju kurung
Tiada ulasan:
Catat Ulasan